Djeca pravilne prehrambene navike i iskustva iz Obrta prenose u roditeljski dom, školu i širu zajednicu i tako postaju „mali ambasadori zdrave prehrane“.

Pravilna prehrana preduvjet je zdravlja djeteta. Za razliku od odraslih, djeca rastu i intenzivno se somatski, intelektualno i psihički razvijaju, stoga uz bazične energetske potrebe, prehrana mora osigurati energiju i prave nutrijente za rast i razvoj.

Prehrana u Obrtu planira se, provodi i kontrolira prema zakonskim propisima - novim preporukama i smjernicama Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi i prema energetskoj i nutritivnoj potrebi djece o kojoj Obrt skrbi.

Nadalje, Obrt sluša smjernice roditelja vezane za prehranu djeteta te sukladno tome može i pristupiti u individalnoj izradi jelovnika. Danas se sve više susrećemo sa raznim alergijama na hranu stoga možemo ponuditi bez glutenski jelovnik, vegetarijanski ili veganski, a također možemo i vrlo jasno slijediti upute roditelja ili pedijatara u slučajevima alergija na samo određene namirnice te ponuditi adekvatnu zamjenu.

Pri planiranju prehrane u Obrtu važno je voditi brigu i planirati ju prema:
  • dobi djeteta
  • dužini boravka djeteta u Obrtu (broj obroka - 3 - 4 )
  • godišnjem dobu – sezonski
CILJ PRAVILNE PREHRANE:
  • razvijanje zdravih/pravilnih prehrambenih navika od najranije dobi
  • promicanje pravilne prehrane
  • unapređenje kvalitete prehrane s ciljem održavanja dobrog zdravlja i sprečavanja bolesti uzročno povezanih s načinom prehrane
  • usvajanje zdravih stilova življenja
  • pozitivnih stavova o očuvanju i unaprjeđenju osobnog zdravlja i zdravlja nacije
OBILJEŽJA PRAVILNE PREHRANE:
  • integralne žitarice i njihovi proizvodi
  • punomasno mlijeko i mliječni proizvodi
  • fermentirani i proizvodi s probiotikom
  • mahunarke
  • svježe domaće sezonsko povrće
  • svježe domaće sezonsko voće
  • sušeno domaće voće
  • lako probavljiva mesa
  • svježe začinsko bilje
  • začini - hladno prešano ulje (suncokreta), maslinovo ulje, jabučni ocat, limun, med i drugi začini
  • dovoljna količina tekućine – zdravstveno ispravne pitke vode tijekom cijelog dana
  • dobro izbalansirana i kombinirana prehrana
  • estetski dobro osmišljena (jelo i stol za blagovanje)
OKRUŽENJE I OSTALI ČIMBENICI - pozitivan utjecaj na dijete i stjecanje pozitivnih prehrambenih navika
  • ugodna atmosfera za blagovanje
  • multidisciplinarni pristup
  • senzibilizacija svih sudionika u procesu za provedbu pravilne prehrane
  • aktivno uključivanje roditelja u rad
  • veća transparentnost jelovnika, recepata i receptura
  • kretanje – tjelovježba – sport
  • briga za zdrav okoliš
PREHRANA U TIJEKU DANA
  • dijete treba imati tri glavna i dva do tri međuobroka
  • karakteristika glavnog obroka; lako probavljiva mesa, riba i jaja, žitarice, njihovi proizvodi i povrće
  • karakteristika međuobroka je ; svježe i suho voće, povrće, mliječni (komadić sira) i fermentirani proizvodi, frapei, namazi od mahunarki i ribe, manji komad zdravih kolača i sl.)
  • tijekom dana dijete treba popiti dovoljnu količinu tekućine – najbolje vode
  • količina hrane u obroku/danu ovisi o starosti djeteta
  • sastav obroka (namirnice) i način pripreme ovisi o starosti djeteta
KAKO POMOĆI DJETETU KOJE NE PRIHVAĆA NOVE NAMIRNICE U PREHRANI
  • Hrana djetetu ne smije biti ni „nagrada“, ni „kazna“
  • odrasla osoba (roditelj i teta) treba biti pozitivan primjer/model djetetu
  • jesti zajedno s djetetom za stolom kada god je to moguće
  • jesti istu vrstu hrane
  • prije uvođenja svake nove namirnice ili jela razgovarati s djetetom o namirnici (razgovor i objašnjenja primjerena njegovoj dobi) i objasniti mu zašto je važno baš to što mu nudimo jesti
  • nove namirnice uvoditi postupno, jednu po jednu, u malim količinama
  • omogućiti djetetu pravo na izbor jela –npr. dvostruki doručak
  • ručak i užinu planirati tako da uz nove namirnice uvijek ima i poznatih
  • preporuka je da dijete treba biti gladno prije „novog“ obroka
  • pozitivno djeluje prije jela i šetnja na svježem zraku
  • ne davati djetetu prije obroka grickalice
  • djetetu dati da samo stavi u tanjur količinu hrane koju želi pojesti
  • voditi brigu o estetskom izgledu hrane –jela, stola i o atmosferi za blagovanje
  • hrana mora biti ugodna oku i nepcu (izgled – miris - okus)
  • povesti dijete u kupnju kako bi samo odabralo ono što bi željelo jesti
  • ponekad djetetu treba dopustiti da samo odabere hranu koju želi dozvoliti mu i uključiti ga u pripremu jela i stola
  • ne požurivati ga za vrijeme jela
  • novo jelo/namirnicu ponavljati više puta (čak osam do deset puta, pa i više),da bi ju dijete prihvatilo
  • ako dijete sjedi za stolom i ne jede, ne davati mu drugo jelo do sljedećeg obroka
  • ne hraniti dijete dok gleda TV, dok je u šetnji i u kolicima
  • uspjeh ćemo najbolje postići da dijete uključimo u aktivnost/pripremu, radionicu…
  • ako dijete jede količinski malo i samo određenu vrstu hrane – „izbirljivo“ je i ne napreduje na težini, treba konzultirati i uključiti liječnika
DRUGI RAZLOZI KADA DIJETE ODBIJA HRANU…
  • različite bolesti djeteta
  • rast zuba
  • umor
  • preobilni međuobroci
  • hranjenje neposredno prije glavnog obroka i neki drugi